29 november 2011

Ligurien den vita maten

Jag tror att det är på Folktandvården Tre Trappor de har en resetidning i väntrummet, ett exemplar jag läst två gånger. Den sortens fina resetidning som inte visar hur skönt det är att sola vid grälla pooler utan det kan gärna vara lite grått och genuint.
Jag brukar tänka på det där reportaget bland och tänka att jag ska skriva av mig det innan jag glömmer bort det: vet ni, det var ett matreportage som handlade om vit mat. Som om det vore ok att gilla vit mat. Som om det vore härligt med vit mat. I Ligurien, där lagar de vit mat. De äter ost och fisk och vita mjölksåser och säkert pasta, kanske nåt med ägg, jag minns tyvärr inte vad det var de åt men allt var vitt. Inget saffran eller veganskt fräscht färgstarkt, i Ligurien som kanske finns eller kanske är överdrivet är maten mild och lättuggad och man kan åka dit.

Tasteline har bett en dietist sätta ihop menyer för personer som just blekt tänderna, det är viktigt med vit mat då så man inte sabbar bleket.
Och Aftonbladet Hälsa hälsar att "Den bruna maten riskerar att göra dig gammal i förtid. Nu höjer läkare och näringsspecialister ett varningens finger för en rad vanliga livsmedel. Tumregeln: de är bruna, brända eller mjölkbaserade. Namnet ger en föraning om de trista biverkningarna: AGE kallas substansen som misstänks ligga bakom en rad kroniska sjukdomar. Den gömmer sig i allt från mjölk till välstekta hamburgare och kinesisk soja. Ju brunare och sötare mat, desto skadligare."

2 kommentarer:

Bodil sa...

Så tomtegröten blir utan kanel i år?

Jorun sa...

Enligt gammal folktro är det snart dags att lägga julkanelen i lutbad - eller klorin. White Christmas!