05 juni 2008

Enkelspår

Jag läste just det här på bokus.se:

Den väntade: första boken om Maria Magdalenas ättelinje
Författare: McGowan, Kathleen


Författaren och journalisten Maureen Paschal gör efterforskningar för en ny bok om berömda kvinnor genom tiderna. Maureen anar inte att hon är en av världens mäktigaste hemligheter på spåren, en hemlighet som tusentals människor dött eller blivit dödade för att bevara. Och när hon upptäcker en mystisk profetia om Den väntade och vem denna profetia syftar på, inser Maureen att hon själv kan sväva i livsfara.

Kathleen McGowans andlöst spännande och fascinerande berättelse startar för över tvåtusen år sedan då Maria Magdalena gömde ett evangelium som innehöll hennes egen version av händelserna när Jesus korsfästes. I jakten på dessa hemliga dokument går resan från Los Angeles till Jerusalems dammiga gator och vidare till katedralerna i Paris och södra Frankrikes bergiga landskap.


Var får de allt i från, författarna? Hur kan de komma på så oerhört originella idéer hela tiden? Allihop? Samtidigt?

Jag gillar dubbla berättelser i ett nu och i en trovärdigt återgiven dåtid. Det får gärna vara andlöst spännande och bergiga landskap. Men, alltså, har vi inte läst den här boken redan? Ska vi gissa att det finns något hemligt sällskap, en eller flera konkurrerande blodslinjer, ärvda smycken och lönngångar? Fanatiska lönnmördare i munkkåpor, någon snygg gallerist som håller seanser i en krypta, geometriska samband och lite talmystik? Jag vågar mig på en djärv gissning: kan Maureen möjligen ha heligt blod i sina ådror och vara förutbestämd till något alldeles oerhört?

Finns det ingen annan saga som väntar på att berättas?

1 kommentar:

Jörel sa...

Det vore mycket fräschare om någon kunde ta och skriva en bok om en alldeles vanlig - men ändå ovanlig - kille eller tjej som visar sig ha Magiska Krafter och ett alldeles särskilt Uppdrag sopm världens överlevnad hänger på.

Eller nu vet jag:
Varför inte en livstrött person - en överviktig polis kanske, med alkoholproblem som gillar en viss sorts musik - som åker på det som från början ser ut at vara ett rent rutinuppdrag men visar sig ha internationella hemska förgreningar...

Eller det kanske var uttjatat. Varför inte en ung advokat som får jobb hos en trevlig och framåt arbetsgivare som verkar jättesnäll och lönen är fantastisk och han får en egen parkeringsplats. Men snart visar det sig att under den attraktiva ytan lurar...