Jag upplever att intresset ökar bland professionella, t ex arbetsterapeuter, för att arbeta med strategier och stödjande teknik i syfte att kompensera olika typer av kognitiva svårigheter (även ADHD). Föreningen Kognitivt stöd håller på med det som föreningsnamnet anger och I mitt fikarum på jobbet finns t ex två hjälpmedelskonsulenter som arbetar över länet med ärendegrupper vilket innebär att de leder träffar för grupper av arbetsterapeuter med blandade patientkategorier (överensstämmande med HI:s uppräkning nedan) som tar med sig aktuella patientärenden som de berättar om och diskuterar möjliga åtgärder för.
Kognitiva funktionshinder är just nu ett prioriterar område för Hjälpmedelsinstitutet: "Kognition handlar om de processer som sker i hjärnan då vi tar emot, bearbetar och förmedlar information. Den kognitiva förmågan kan påverkas av bl.a. utvecklingsstörning, traumatiska hjärnskador, afasi, autism, ADHD/DAMP, demenssjukdomar, whiplashskador och psykiska funktionsnedsättningar. Hjälpmedelsinstitutets satsning inom området kognition åren 2003-2010 syftar till att förbättra och utveckla hjälpmedel för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Satsningen syftar också till att utveckla metoder för hur hjälpmedel bäst introduceras och hur hjälpmedelsanvändning kan stödjas." Några exempel på hjälpmedel finns här. HI:s sida kryllar för övrigt av rapporter och sammanställningar i ämnet.
En snabb sökning på studera.nu visar att det ges sju högskolekurser i vår med förkortningen ADHD i beskrivningen.
Lunds universitet ger en kurs 10hp "Att utforma tankestöd i vardagen".
Det händer en hel del inom området, än så länge kanske främst att intesset för kognitiv problematik ökar och att patientgruppen nu inkluderar ett bredare spektrum (inte "bara" utvecklingsstörda), att fallstudier presenteras och att man försöker göra mer insatser? Netdoctorn har säkert rätt om att det saknas tillräcklig evidens, men det är ganska mycket inom både vård och pedagogik som saknar det. Gråt inte, forska!
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt - Suntarbetsliv
5 veckor sedan
1 kommentar:
Gråt inte, forska! är ju en utmärkt slogan, men i så fall är det väl dig vi får ställa vårt hopp till?
Skicka en kommentar