Dagens middag var porterstek. Jag kan starkt rekommendera det.
Man kokar upp en flaska mörkt öl, en halv dl svart vinbärssaft, en dl soja och lite annat smått och gott (mer detaljer i Annas kokbok sid 148 eller - skulle jag tro - genom att konsultera kamrat Google). Lägger ner en stek, exempelvis en rostbiff. Låter koka i en och en halv timme. Plockar upp köttet, silar spadet, reder med grädde och vetemjöl. Och såsen blir så pass god att smaklökarna blir alldeles fnittriga.
Något att testa när man vill bjuda på mat som är god och smakar vällagat, utan att för den skull behöva stå vid spisen.
Uppdatering: DN tycker att man bara ska koka köttet i en halvtimme. Verkar vettigt tycker jag, eftersom min stek blev rätt så överkokt.
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt - Suntarbetsliv
3 månader sedan
3 kommentarer:
Men en halvtimma låter ju som ingenting. Jag läste just en diskussion på Taffel om hur länge man ska koka kött och de säger att det finns en puckel där köttet går från att vara rått och mört till att vara kokt och torrt. Fortsätter man förbi den puckeln i fuktig värme omvandlas proteiner från att vara hårda och sega till att bli gelatinliknande. Fyra timmar tyckte de var en bra tumregel.
Se här tessempel: http://matmolekyler.taffel.se/2008/12/03/17/
Uppdatering: Det var faktiskt den här texten jag tänkte mest på
Ja men fyra timmar handlar nog om kokkött. Rostbiff är ju ett väldigt mört kött, den kan ju vara helt blodig och ändå inte vara seg. Annas kokbok tyckte att man skulle ha stektermometer och avbryta när man uppnått 75 grader i mitten. Det är nog säkrare än tidsanvisningar...
Skicka en kommentar