08 juni 2008

I vecka 15

Hemma igen från släkten i Grekland. Alla har varit duktiga och snälla, det var +35C varje dag och som Emilie sa när jag berättade om mina farhågor inför resan; " ja, det kan ju bli både Euro och Tsatsiki". Svårare än så blev det inte heller, ganska välbekant. En svårighet var att bidra till värdfamiljens hushåll genom att gå på Supermarket; de har redan grönsaker och örtkryddor på taket, fruktodling i trädgården, höns som ger kött och ägg, plockar nötter och russin i sitt sommarhus och olja och oliver är förstås också egenodlat.
Vi är inte så bruna, kusin C:s barnläkare säger att barn inte ska vara ute mellan 12 och 16. Butikerna var också svett-stängda, vi förstod varför den dag vi försökte shoppa mitt på dagen och dog svetma-döden.
Vårt hotell kostade som vandrarhemsboende. Marmorgolv och badkar, mörka trämöbler, noggrann städning, trevlig personal. På minuskontot: Hissen var så liten att man måste vända barnvagnen i luften för att få plats med den. Och väggen var så skevt byggd att man behövde knixa en hel del (en gång gled H sovande ner på golvet) för att komma ut på vår våning. Och golvet i badrummet lutade åt fel håll så det var konstant halkigt (en gång halkade H och slog sig). Och H kunde med lätthet lyfta loss golvbrunnslocket och gegga med kletet under. Och den inbyggda hembyggda garderoben var så skev att man behövde två händer och mycket kraft för att dra dörren i sidled och då vaknar resten av familjen av bullret... Och så myrorna. Men det uppvägdes av att varje morgon kunna öppna balkongdörren mot småbåtshamnen och soluppgången över Korinthviken och somna om till vågskvalpet. Kyrkan var närmaste grannen så kantorns morgonmässande ackompanjerade snoozen på telefonväckningen... Sen gick vi till kusin C via bageriet eller fruktståndet, åt yoghurt med färsk frukt, nötter och honung och sen följde vi henne och minstingen till stranden för ett par timmars lek på stenarna. En Cappuchino Fredo Metrio med is, mer nötter och frukt och lite simning, sen hem till familjens hammock eller sömn på hotellet. När kusindöttrarna kommit hem från förskolan och alla barn sovit klart var det lek och bus hemma eller mer bad. Barnens farmor lagade mat åt oss flera kvällar och ibland åt vi ute. En utflykt för att tända rökelse på familjegraven. En utflykt till Ancient Corinth, en utflykt till deras sommarhus i bergen och en svettig dag i Athen. Synd bara att jag mådde konstant illa under alla bilutflykter... Några grillkvällar med deras vänner. Och så hem. Via lite nationaldagsfirande hos släkten i Upplands Väsby. En hel resväska full med valnötter, pistagenötter, korinter, sultanrussin, kamomill, oregano och Scholl-skor (!) från deras farmor, och så lite souvernirmat och en massa nya kläder.
Här hemma blommar hägg och syrén och jag har just planterat en liten örtagård på balkongen; buskkrasse, mynta, oregano, citronmeliss, basilika och timjan. Och blandad sallad och ätbara blommor som bara är skott än så länge.

3 kommentarer:

Jorun sa...

Ah, det låter fullkomligt underbart. Jag har aldrig varit i Grekland, undrar om jag inte borde åka dit någon gång... I sommar kan det däremot kanske bli en dos Litauen. Vi får se.

Jörel sa...

Fantastiskt!
Som vanligt får jag väl upprepa min ideliga uppmaning: Bilder!!!

Anonym sa...

Solmogna tomater och nybakt bröd låter inte dumt, men det som lockar allra mest är tanken på att få adoptera en grekisk farmor. Härligt med semester då man får blanda hotell med autentiskt familjeliv!

Välkomna hem! Jag ringer imorgon.