10 november 2007

Kaffegelé

Här kommer ett recept från mitt husorgan: morgontidningen Aftonen (Le Soir).

Kaffegelé
Räcker till sex burkar à 250 g

Ingredienser:
250 g finmalet mörkrostat kaffe arabica
800 g socker
3 dl äpplejuice

Tag en kastrull och koka 1 liter vatten. Lyft av från plattan, tillsätt kaffepulvret och låt dra i 30 minuter. Filtrera.
Mät upp 6 dl av vätskan (häll bort resten). Koka upp tillsammans med äpplejuicen och sockret - låt koka i 15 minuter på stark värme; rör om hela tiden.
Gör tallriksprovet (lägg lite av massan på en tallrik, låt det stå kallt i fem minuter. Om massan håller ihop och bildar en liten klump som inte rinner och som blir lite rynkig när man trycker på den så är massan klar).
Avskumma , blanda och häll upp massan i burkar.


Jag har inte hunnit prova - återkommer när jag har gjort det - men till dess har jag bara en brinnande fråga: vad kan man tänkas vilja använda denna gelé till? Morgontidningen Aftonen ger inga ledtrådar.

1 kommentar:

Signe sa...

Vi var på mässa i helgen, om ekologi närproducerat hållbar utveckling ja allt sånt. En tant sålde allt möjligt som består av en billig ingrediens, en smakrik ingrediens och en massa socker. Det var marmelader sylt och saft, ingen med kaffe och äppeljuicesmak. Men vi köpte med oss en burk lakritsgele som sägs passa väldigt bra med starka ostar. Rödbetor, lingon, socker och lakritsrot. Den rosa dessertsåsen som skulle passa väldigt bra med "vanlig billig vaniljglass" fick hon däremot behålla.