19 juli 2007

Uppla-huppla is-skål

Nu är vi i Upplands-Väsby helt plötsligt, hos släkt.

Släkten och mannen är på ICA, barnet sover och jag läser mattidningar. Hittade ett recept som jag vill prova hemma: Servera sorbet i isskålar.

Skålarna gör man av 1dl+1msk socker, 1dl vatten, 3dl jordgubbar, 2 äggvitor. Man fyller 4-6 portionsskålar med lite vatten, doppar i ett par droppar karamellfärg. Ställ en mindre skål i varje portionsskål så att vattnet pressas ut mot kanterna. Fixera den lilla skålen med gummiband(hur då?). Ställ i frysen och låt stå några timmar tills vattnet blivit is.

Gör en sockerlag och låt kallna. Mosa bären och blanda m sockerlagen. Frys 1-1,5 tim. Vispa äggvitorna och vänd ner 1 msk socker. Blanda jordgubbsmixet med äggvitorna och frys 2 timmar till. Ta ut och vispa om lite nu och då så det bildas fina små iskristaller. Ta isskålarna ur formarna och ställ dem på varsin tallrik. Skeda i sorbet och garnera med citronmeliss och några färska jordgubbar.

Inga kommentarer: