16 mars 2013

Att utveckla världen - och sig själv

En vacker morgon hoppade jag på en högskolekurs i utvecklingsekonomi via nätet. Mitt stora problem är att jag kan så väldigt lite matte och statistik, vilket är en utmaning när man ska till att läsa ekonomi. Men skam den som ger sig; vi lever ju trots allt i ett MOOC-universum.

MOOC - massive open online course - är ett helt fantastiskt fenomen. Man kan lära sig vad som helst i en ständigt pågående studiecirkel, och det är gratis. Här finns en hel rad med superintressanta kurser som säkert är lika värdefulla som den jag har börjat på.

Och googlar ni runt lite hittar ni många fler, numera har varje universitet med självaktning egna MOOCprojekt.


Allt detta för att säga:
Läs den här intressanta artikeln om barnafödandet i Shanghai. Hur många barn tror ni att de som föddes under en-barns-politikens glansdagar vill ha? Och hur många tror ni de får, i genomsnitt?

2 kommentarer:

Sign sa...

De där kurserna, får man något slags diplom eller poäng eller så? Intressant om Shanghai, jag ser en trebarnstrend i mina kretsar.

Jörel sa...

Det verkar lite olika. Min kurs får man diplom på (mäkta coolt att ha ett diplom från MIT i sin CV!). Andra kurser får man betala för att få ut diplomet men resten är fritt.