01 januari 2013

Nyårskalas och löften

Hemma hos oss blev det ett trevligt familjefirande med Jörel och (en kort stund) tjusiga S som sen gick vidare till glamorös kompismiddag.

Först blev det hemgjorda lyckokakor. Universums budskap till mig: Easter is near. Jag tolkar det som att jag verkligen borde ta tag i det där med att boka flygbiljetter och semester till påsklovet och att allvarligt fundera på om pengar och semesterdagar räcker till för en resa till alperna under sportlovet.

Sen blev det goda små välkomstsmakbitar och bubblor ur en sparad låda. Receptet hittar jag inte, men det var små rundlar av smördeg och på dem placerade jag en bit mild brieliknande ost (Caprice des dieux) och en liten klick fikonmarmelad. Sen fuktade jag kanterna på en lika stor rundel deg och tryckte fast den. Till sist penslade jag med ägg och skar ett kryss med en vass kniv. Gräddades gyllenbruna och puffiga och serverades ljumma.

Jörel ordnade förrätt, fina små snittar med rökt lax och citron och med gåslever, fikon och pepparkakssmulor.

Köttet stekte jag enligt anvisningar från Dalsjöfors kött och det är ett så bra knep att det absolut måste förmedlas:

Många gäster – hur förbereder jag stekning av biff?
Ta fram köttet i god tid innan du ska börja, cirka 30 minuter innan. Torka av, salta och peppra. Bryn samtliga biffar i en het panna så att de får en snygg stekyta och lägg dem sedan åt sidan. Sätt ug
nen på 225°C. Och ta sen emot gästernas beställningar – rare, medium eller well done.

In i ugnen på slutet – alla biffar klara på 8 minuter
Ta fram en stor ugnsfast form. Lägg först i de biffar som ska bli genomstekta och skjut in i ugnen. Två minuter senare lägger du i biffarna som ska bli medium. Efter ytterligare tre minuter, lägg i biffarna som ska bli blodiga. Vänta ytterligare tre minuter innan du tar ut hela härligheten. Alla biffarna blir klara samtidigt på bara åtta minuter!

(http://www.dalsjoforskott.se/lilla-kottskolan/)


Potatisen är inspirerad av Amy's piece of cake: Potatisrosor

Brysselkålen fick sällskap av tomatstrimlor, valnötter och fetaost och på biffen serverades ett gott kryddsmör med timjan, rosmarin, vitlök och citron. 

Sen spelade vi Storycubes och skrattade åt våra misslyckade följetonger.

Till dessert avnjöt vi Jörels chokladkaka som visade sig ha ett magiskt budskap när den lossnade från formen. Vispad grädde och färska blåbär blev gott till.

Enligt planen skulle vi fortsätta till nyårsfirandet på teater Balsamine, men det regnade för mycket så vi blev kvar här hemma.

Till vår stora lättnad klarade Chapliv fyrverkerismällarna utan att bli särskilt bekymrad.

Mina löften inför 2013: ett restriktivt och ett expansivt.
Det första handlar om att avstå från socker i två månader (inte allt vad kolhydrater heter, men jag kan tänka mig att det blir en minskning på vitt bröd och pasta också)
Det andra: att köpa ny musik. En skiva i månaden året ut.

1 kommentar:

Jörel sa...

Universums budskap till mig var: "En förändringsvind kommer att blåsa igenom ditt liv".
Que le vent commence!