11 augusti 2012

Städa i duschen

Läser i Växla ner om att få bra idéer när man gör annat, t ex duschar. Om att ha tid att tänka, inte bara i duschen utan mer.
På Pinterest kryllar det av fiffiga tips på hur man blandar egna billiga rengöringsmedel (alltid på kvinnors pinboard) och ett tips är att fylla en svampdiskborste med hemgjord superblandning och städa duschen samtidigt som man duschar så duschen alltid är fräsch. Eller man. Hen som städar.
Parallellt i Svenska Hem (skriven innan Rut-avdraget) förklaras problematiken med att det är ok att leja barnomsorg, bilservice, catering och nästan allt men att just städ är känsligt.
Och för mig helt överraskande referat till forskning om att ideologin bakom hushållsmaskinerna var att hålla kvinnorna kvar i hemmet, för att hemarbetet skulle bli proffsigare så att uppgiften att vara familjens sammanhållare och nav inte skulle ersättas med lönearbete (och konkurrens med männen). Bristen på tjänsteflickor (som allt mer kunde få andra högre avlönade jobb) i kombination med ständigt ökande förväntningar på hur fräscht det skulle vara hemma gjorde att jobbet måste vara möjligt att utföra med enbart en ensamjungfru anställd eller helt ensam. Och det rena fräscha som samhällsstruktur. Ett långt viktigt kapitel som jag inte är klar med. Pinterest är en spännande samtalspartner här. Vad är det kvinnorna gör med sin frihet? Myrdals önskade att de skulle förkovra sig, gå på möten, bilda sig, samhällsengagera sig. Och på pinboards höjs ribban ytterligare, hur piffigt livet borde vara. Hur fint man borde bo. Inte växla ner. Växla upp.
(men även lastpallar, hur man gör möbler med gratis råvara, men med tid som insats och lyxingrediens).
Böcker alltså, tankebränsle.

2 kommentarer:

Jörel sa...

Det här är jätteintressant. Jag hoppas att du vill fördjupa dig ännu mer i frågan och skriva mer om det!

Bodil sa...

Aldrig städa medan man gör: duschar, borstar tänderna, lagar mat...