12 maj 2012

Vi vetenskapsmän

Öppet hus på kommissionen i dag, och vi var där med vår snabbt hopskramlade utställning om energi och vetenskap och oss själva.
Vi gav stadens barn en djupare förståelse av vad det är att vara vetenskapsman. I alla fall det fragmentet av naturvetenskapens månfacetterade värld som innebär att man sticker in armarna i några överdimensionerade handskar och sedan jobbar enträget och mycket koncentrerat med något inuti en handskbox.
I vårt fall, med att rita en teckning. Sedan gällde det att krångla sig ur handskarna utan att fuska.
Och hur förklarar man då handskboxar på franska när man varken är någon hejare på själva ämnet eller språket man försöker förmedla det på?
"När våra vetenskapsmän håller på med farliga ämnen så håller de till i en låda. Och eftersom luften som är i lådan är för farlig att andas, så är det bara händerna som ska vara i lådan, och därför har man byggt såna här lådor så att handskarna..." (det är med flit jag utlämnar halva förklaringen, det kan ju finnas någon i läsekretsen som faktiskt vet hur det funkar, det här med gloveboxes). 

Bilden är knyckt från Buderer Drug.

Vi gjorde också vindsnurror. Och hade ett lyckohjul där vi ställde frågor om energi. Hur frågar man en belgisk-spansk femåring om något alls när frågeformulärets frågor handlar om kärnklyvning och restprodukterna av en vätgasoxidation?

"Fråga tre. Hur säger man "Goddag" på spanska?" (Rätt svar: Hola! och sedan gav vi bort något pris vi hade tiggt till oss i någon mer barnvänlig monter...)

Inga kommentarer: