26 maj 2011

Vad er det vi eter?

Man börjar två dar i förväg med att smula ner ett halvt paket jäst i en liter ljummet vatten och röra ner en och en halv liter mjöl av lite olika sädeslag. Så täcker man över skålen med plast och låter den stå i rumstemperatur ungefär i två dygn.


Någon gång innan det blir dags att laga mat blandar man ett stort antal kryddor. Jag gjorde en tredjedel av receptet, ungefär.

En timme innan det är dags att börja laga mat rör man ner två dl kallvatten och sedan 1,5 dl kokande vatten i surdegen och blandar noga.


Parallellt med detta (förslagsvis med början en stund efter att du rört ner vattnet i surdegen) grovhackar man två stora lökar och steker dem guldgula i lite olja. Riv tre cm färsk ingefära, pressa tre vitlöksklyftor och blanda dem med löken tillsammans med en eller två teskedar av kryddblandningen (börja lite försiktigt, särskilt om du äter med mindre människor). Skär lammkött (typ lite mer än man tror är lagom) i rätt små tärningar. Bryn dem, tillsätt lite vatten, låt koka ihop i ungefär 35 minuter under lock.


Under tiden, stek brödet som pannkakor. Låt svalna innan du travar dem.

Duka med tallrikar men strunta i besticken. Ställ fram en stor kanna vatten och en bytta turkisk yoghurt. Ät med fingrarna.


Det blev gott. Nästa gång blir det mer grönsaker i lammgrytan och jag tror det blir ris i stället för de syrliga pannkakorna. Kaffe på maten blir det absolut.


Inspirationen kom från Global Table Adventure, Tasteline och Recept.nu

3 kommentarer:

Jörel sa...

Kommentar från en middagsätare:
Mycket gott!
Man blev mycket mätt och nästan löjligt belåten.

Bodil sa...

Vi har glädjen att känna en familj med rötter i Etiopien och hos dem har vi ätit Injera två gånger, det är underbart!

Siri sa...

Vad kul att ramla in på din blogg. Är själv född i Etiopien och äter pepparsås och injera ofta :)