24 januari 2011

Tema senap

Jag vet inte om det har med julen att göra, men hushållsgemenskapen som jag numera är en del av har en halv kylskåpshylla full med senap. Eftersom det inte är ett överväldigande stort skåp vore det bra att bli av med lite av all denna kryddighet för att få plats för mer lättätna varor. Givet att vi har samma rötter som ni, kära medredaktörer, så kan man ju inte bara kasta sex burkar helt funktionsduglig senap. Alltså utlyste vi förra vecka som senapsvecka. Jämfört med hur mycket senap jag brukar äta i vanliga fall var det nog en succé, men ser man på nivån i burkarna lämnade vår strävan just inga spår.

Så, jag undrar vad ni gör med senap i era hushållen. Äter ni det över huvud taget?

8 kommentarer:

Bodil sa...

Mycket lite och för oss funkar det bäst med en flaska slotts vanlig senap, som dyker fram när det är korv eller skinka på macka.

Men som vi upptäckte på julen funkar senap i recept där det ska vara pepparrot. Nu konsumerar vi inte stora mängder av det heller. Det kanske funkar att ta senapsgrädde till rensteken i en renklämma?

Jorun sa...

Om det inte vore för den skriande bristen på renstek...

Bodil sa...

Det är ju det förstås!

Hur som helst får jag en känsla av att överkonsumtion av senap möjligen rensar bihålorna, men kanske inte är så jätte nyttigt?

När man kommit till vägs ände får man göra tre högar:
En god burk senap som man behåller.
En eller flera goda burkar som man ger bort till sina vänner, de som antingen aldrig använder senap och därför saknar det i sitt kylskåp, eller de som älskar senap och gärna förbrukar en burk till.
Den eller de sämsta, äldsta och äckligaste burkarna sköljer man ur och bär till återvinningen. Jag tror man skippar att kompostera senapen...

Jörel sa...

Hittade just ett senapsrecept!
http://www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Recept/?RecipeId=6410

FransyskanH sa...

Ett toppgott aperitiftuggrecept jag blev frestad med pa dagisets julfest - deesutom urlatt, aven om jag sjalv ej testat, men dock : pa sma toastmunsbitsstora brodskivor klickar man crème fraiche blandat med dijonsenap efter styrkesmak, over det riven (ganska stark) ost och skjuts in i ugnen. Makalost gott och resultatet far en att ana matlagningsbedrifter som heter duga. Kan det vara nagot?

Jorun sa...

Helena, kanske kunde man göra något liknande på laxbitar eller kycklingfilé? Brödkonsumtionen i hushållsgemenskapen går på sparlåga.

Fransyskan H sa...

hm, kanske. Hursomhelst pâ snittarstora brödbitar var det urgott... men vem vet? Hör av dig om du testar!

Cecilia i Houston sa...

Känner mig manad att dela med mig av ett gammalt Arla recept (så en massa mejeriprodukter förstås) gjort med Dijon senap. Är ingen senapsälskare annars men i det har receptet vill jag ha ordentligt med senap (prova lite mindre första gången kanske).
Originalreceptet tror jag rekommenderade styckad kyckling för det är så gammalt att det var innan färdigstyckad kyckling var prisvärd i Sverige. Vi brukar använda bröst- eller lårfile för då blir det riktig snabbmat - lagas medans riset kokar!
Nåväl -
Skär kycklingfilen i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med 4-5 matskedar Dijonsenap. Rör runt så köttet får ett lager senap runt om. Stek kycklingen nästan klar i en varm stekpanna och flytta sedan över den i en kastrull, traktörpanna el dyl där du börjat förbereda sås av ca 2 dl creme fraiche, ytterligare ett par msk Dijon senap och 1-2 msk apelsinjuice. Efterkoka kycklingen i såsen tills den är klar, servera med ris.
Torkad dragon är också väldigt gott i såsen.