02 december 2010

Smakupplevelser

Ska man göra spenatsoppa så kan man med fördel låta en minoritet skivad grön paprika koka med redan från starten. Grön paprika och spenat är två smaker som sällan har en anledning att träffas i mitt kök men de gifter sig med varandra på ett jättefint sätt.

Om man vill göra det som fransmännen kallar norsk omelett (Glace au four på svenska) är det underbart gott att använda mandelglass, hallonsylt och vanlig maräng (hårdvispade äggvitor och socker). Het ugn kort tid. Smarras.

Och om man vill glädja sig själv med lite nybakat bröd om morgonkvisten kan man kalljäsa en deg över natten (smula jäst i en skål, tillsätt kallt vatten, salt, mjöl (i mitt fall en blandning av olika sädesslag med hela korn i, men det är gott även med vanligt vetemjöl). Degen får stå och jäsa på köksbänken i godan ro, på morgonen knådar man ihop den och gör i ordning små runda frallor som man penslar och gräddar. Det tar inte mycket tid, vare sig på kvällen eller morgonen, och det känns ungefär hundra gånger mysigare än att snabbtina formfranska i brödrosten.

Inga kommentarer: