Till dagens frukost en trippelintervju (ur lördagens Dagen) med tre svenska kristna; en lutheran, en pingstvän och en katolik, angående "frälsning".
Jag attraherades mest av katolikens version.
Han berättar om en personlig omvändelse och andliga upplevelser i sitt liv och säger sedan "... i katolska sammanhang används inte ordet frälsning på samma sätt som i en frikyrka i Sverige. För en katolik skulle min upplevelse kallas för min omvändelse. Det är ingen som tycker illa om ordet frälsning men det är ovanligt att uttrycka sig på det sättet inom den katolska kyrkan. I katolska kyrkans katekes står det om Guds frälsningsplan för hela jorden. Frälsning pågår hela tiden. Det finns ingen frälsning om det inte finns ett liv som överensstämmer med frälsningen, med hjälp av den Heliga Nåden. I liturgin och genom kyrkans sakrament fortsätter frälsningsverket. Frälsningen genomsyrar allt, hela livet. Man kan inte leva av den första upplevelsen man fått. Det är som om lärljungarna hade stannat kvar vid pingstdagen och inte gått vidare."
Det fanns en gång för inte så många årtionden sedan en liten trend i pingst (ev lokalt över vissa delar av södra Lappland, jag var ganska ung då?) om att se Katolska kyrkan som Antikrist, jag tror inte så.
Hittar inte artikeln på Dagen.se men här är deras senaste artiklar om frälsning.
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt - Suntarbetsliv
3 veckor sedan
7 kommentarer:
Jag har kompisar som gått över från P till K, efter några års funderingar.
Vägen är nog kortare än jag tidigare trott?
En gång diskuterade jag med en kollega på Dagen om varför vi hade mycket mer texter om judendomen är om katolicismen. Varför inte utforska katolska kyrkan mer? tyckte jag.
"Judarna står ju oss så oerhört mycket närmare" sa han.
Jag tycker om mycket med katolska kyrkan, men skulle inte vilja vara med i en så hierarkisk organisation om jag nu inte är tvungen... Det är svårt att tänka sig att vara med i en kyrka där det redan är fastslaget vad man ska tro - jag har en känsla av att det i katolska kyrkan handlar om att man ska lära sig vad man tror snarare än att komma fram till vad man tror.
Men pingstkyrkan har väl också en ganska definierad (lokalt varierande) tro som man ska lära sig?
Funderar inte på att bli katolik,men ang. artikeln i Dagen
har jag mycket gemensamt med katoliken.
I höst har jag läst ganska mycket W.Stinissen, så jag är väl under påverkan.
Kunde bli en lång utläggning men jag sätter punkt.
Eva Sundström
Jorun: det här kommer kanske som en hemsk överraskning men jag är inte pingstvän längre...
Eva: vi står ut med långa utläggningar - berätta mer!
Jörel: inte jag heller, det var nog bara tanken på Dagen som ledde mig in på det spåret.
Skicka en kommentar