Jag läste just den här lilla texten om Edith Södergran och Hagar Olsson. Sist jag var i Sverige köpte jag en bok med samlade Södergransdikter, efter att ha läst och kommenterat en fin essä om henne till kursen.
"Min självsäkerhet beror på att jag har upptäckt mina dimensioner. Det anstår mig inte att göra mig mindre än jag är."
Som Jörel påpekade är Södergran en poet man kan uppslukas av i en viss ålder (eller kanske ett visst utvecklingsskede), det blir intressant att komma tillbaka till henne.
Faktiskt var det inte henne jag ville skriva om, utan om namnet Hagar. Hagar var tjänstekvinnan som födde Ismael åt Abra(ha)m, och som sedan fördrevs när åldriga Sara födde Isak. Vilken framtid ser man för sin späda dotter om man ger henne ett sådant namn?
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt - Suntarbetsliv
4 veckor sedan
7 kommentarer:
Lea tycker jag nästan är värre. Fast båda blev anmödrar åt stora folk.
Ja, tänk dig Lea med en silverbricka per barnbarn rasslande kring halsen...
Ester är ett löftesrikt namn, men det lägger kanske en för stor börda på flickebarnets axlar.
Jag kan inte tro att det kommer någon liten sladdflicka till oss, men vi hade väldigt svårt att hitta något tänkbart flickalternativ på J innan vi fick pojk-J nummer två. Annars finns förstås alltid Calixta och Serudia.
Jemima är ett spännande namn, jag vet inte var det kommer ifrån.
Jo, det vet jag förstås. Nu. Lillduvan, en av Jobs tre döttrar han fick efter att han utstått provet och blivit återupprättad. Lillduvans systrar hette Kanelblomman och Sminkdosan. De fick ärva tillsammans med sina bröder. Men det var först 140 år senare, när Job samlades till sina fäder.
Jertrud/Gertrud eller Jerdis/Hjördis.
Söta namn till Jobs små döttrar. Ett fint tjejnamn på J... som inte är taget i den närmaste släktkretsen... tja intressant fråga! Joëlle är ett fint franskt namn men skulle väl ligga lite väl nära storebrorsan. Jasmin tycker jag om. Jelina. Judit som är riktigt fint kvalitetsnamn. Och slutligen: Jasenruol, namnet som tar vara på alla familjens bokstäver och liksom sätter punkt.
Skicka en kommentar