Läste ännu en krönika om att vi inte behandlar djur som djur, att de antingen förmänskligas eller förtingligas. Blandar från olika källor, men ni känner igen: Om barn som äter Chicken Nuggets men inte vet att det har att göra med de där gulliga pip-pip-kycklingarna. Om vuxna människor som bara äter kött som man inte kan se vad det kommer från, för att det är äckligt och otäckt annars. Om att bara äta de allra finaste delarna av djur. I den senast lästa krönikan, i COOPs medlemsblad, berättas om en person som inte äter kött från gulliga djur (t ex kanin, rådjur) men gärna gris.
Jag tänker låta mina barn lära känna Bodils höns och jag kommer inte bortförklara när de inser kopplingen mellan djur och mat. De ska få träffa grisar och kor. Vi kommer fortsätta äta både ägg och kött men bara från djur som har det bra.
Förnumstiga hälsningar från signaturen Det Vettiga Förhållningssättet.
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt - Suntarbetsliv
5 veckor sedan
2 kommentarer:
Personen som inte äter mat från gulliga djur är en så tacksam figur i matdebatten att den säkert kommer att leva kvar långt efter att den tröttnat på fläsk...
Jag träffade en bondson i sexårsåldern i julas som berättade att förra helgen hade de slaktat två hönor. "Miam!" sa han och klappade sig på magen. Jag blev lite bestört men insåg att det var nog ett Vettigt Förhållningssätt. Känner faktiskt en kvinna som endast äter kött från djur hon vet vad de hette och har träffat. Rosas köttsoppa får en lite annan klang.
Idag har vi ätit kyckling och hamburgare, samt umgåtts med hönsen och sett ett kosläpp. Vi måste nog ta snacket om mat och djur ett steg till, idag har vi pratat om att mjölken kommer från kor. Och de vet att ägg kommer från hönor. A är noga med att säga att det finns matkyckling och kycklingar, hon tror nog att det är olika saker.
Skicka en kommentar