18 maj 2010

Glutenfri rabarberpaj

Idag fick ryssvärmen tina upp en påse av svärföräldrarnas fjolårsrabarber. Eftersom både normala mjöler och gryner var akutslut i skåpen hittade jag på något nytt som blev oefterhärmeligt gott - jag noterade tyvärr varken mått eller proportioner. Men gissningsvis: en Höganässkål drygt halvfull med rabarberstumpar. Häll/klicka över en röra av kanske 50g smör, ½dl socker, ett ägg, några matskedar rismjöl, någon sked potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i rimliga mängder. Röran var lite tjockare än en sockerkakssmet men tunn nog att heta smet istället för deg. Och så socker på alltihopet. Skjuts in i ugnen på 150C med en pajform under för att fånga upp det som bakpulvret lyfte över kanten. Överhänget blev ett gott krisp segt som havrekakor ungefär, som jag skrapade loss efteråt och strösslade över skapelsen. Det blev en schyst kombo av rabarberkräm (fast uppblött i mer smörighet än sockerslisk och inte så slemmig) och så lite segt och gott uppepå. Vackert rosa dessutom. Vaniljsås eller glass till. Bloggvärt vackert, men man vill ju int självskryt så jag tog inget kort.

6 kommentarer:

Bodil sa...

Det var ju synd att du är så modest... Jag behöver lite goda glutenfria recept till sommaren.

Signe sa...

Det fanns andra som invände att det faktiskt inte blev någon paj, namnet är missvisande. Efterrätt passar bättre. I ett andra försök skulle jag ha ökat mängden rismjöl till kanske fem matskedar och minskat på smöret till 30g. Mandelspån på toppen hade också passat. Och några jordgubbar gömda i botten.

Jörel sa...

En god gärning som du kan göra för sådana som i likhet med mig välsignats med rabarber i trädgården vore att provbaka efterrätten en gång till och notera mängderna! Låter väldigt trevligt men jag skulle gärna vilja ha lite mer ledtrådar!

Jorun sa...

Jörel, under mina resor i fredags läste jag någonstans ett recept på kryddig rabarberchutney som man kan koka och burka och äta till diverse köttbitar. Jag tänkte på dig men kom jag ihåg att riva ut receptet? Tror inte det.

Bodil sa...

Jag tror att jag gjort rabarberchutney med russin i och att jag tyckte att det var värdelöst jämfört med köpes mangochutney. Nu använder jag också otroligt sällan chutney, så jag är nog ingen tillförlitlig kvalitetsgarant.

Rabarberkräm med mjölk är i alla fall gott och läskande. Inte stärkande för skelettet och tänderna, men för själen.

Jörel sa...

De stackars föräldrarna har fått äta rabarber på längden och tvären under sin resa till Brysselstaden. Några höjdare: Jorun, samma smulpaj som du gjorde till S' konfamiddag - alldes underbart god. Den kan vi försöka komma ihåg att göra tills du susar förbi igen.
Konstigare kombinationer: rabarber och grapefrukt-soppa, rabarber och apelsin-soppa. Den sistnämnda faktiskt kryddad med kryddpeppar, tro't eller ej.