Nej, jag är ingen nations eller politisk analytiker. Så, jag har googlat, känner mig lite som Gunde: Va, är det kris i Grekland?
Det jag funnit är att utlandsskulden är 125 % av BNP och det är inte bra. Om någon skulle be att få pengarna tillbaka räcker det inte att grekerna betalar allt de kan producera under ett år. Och enligt Expressen för några år sedan måste man både knacka på hos de prostituerade och den organiserade brottsligheten för att få in den produktionen, deras verksamheter räknas tydligen också in i den grekiska BNP.
Hur har vi det själva då? Den svenska statsskulden uppgick den 31 januari 2010 till 1 167 574 612 814 kr. Det är ju en del, 125 500 kr per svensk. Men BNP är 295 320 kr per svensk, så det är ju mer. Statskulden är 38 % av BNP enligt riksgälden.
Men hur ska grekerna komma till rätta med sin skuld? Ett försök är att höja den genomsnittliga pensionsåldern, önskemålet är en höjning med två år till 63 år, vilket är lika med den svenska. Sedan krävs en massa försämringar, som sänkta ersättningar eller höjda skatter. Och trots detta vill man säkert att grekerna ska höja sin BNP också, då minskar den relativa skulden.
Sveriges sämsta år var 1995, då vår statsskuld hade nått till 85 % av BNP. Lösningen kanske är att vi exporterar Göran P till Grekland?
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt - Suntarbetsliv
2 månader sedan
5 kommentarer:
En intressant parallell är att svenskarna i sin privatekonomi är betydligt värre än Grekland. Vem kan betala det man är skyldig genom att överlämna det man producerat under ett år? Finns det någon tanke på återbetalning när man tar lån? Jag tycker att det verkar vara räntan som är det intressanta, huvudsaken att man orkar betala den. Förhoppningsvis har tillgången som man lånat till motsvarighet i penningabeloppet man lånat. Men hur mycket får banken ut av "läge" och "potential" om en bostad ska säljas?
Vi pratade just om det här, att i Sverige verkar folk ta huslån utan anorteringar. I det här landet har man oftast 20 eller 25 år på sig, och sen ska banken ha fått tillbaka alltihop. Och sen äger man huset själv och kan antingen skicka värdet vidare till nästa generation eller finansiera en besvärlig ålderdom. Har man låg pension behöver man bara klara driften. Hmmm, kanske dags att köpa en fastighet på lämplig ort...
Vill bara säga att Anders delar min syn på GP betydelse för Sveriges finanser.
http://svt.se/2.22620/1.1897218/borg_flaggar_for_skattehojningar?lid=senasteNytt_1765014
Och min syn är att GP gjort en stor insats för att vända utvecklingen i den svenska ekonomin.
GP i klartext: tidigare statsminister, finansminister med mera, godsägare herr Göran Persson.
Skicka en kommentar