Vi håller på att laga oss genom en vegetarisk kokbok (vilket besvarar din fråga Jorun...) och i dag gjorde jag en ny kulinarisk upptäckt. Det är roligt att äta snällsoppa med elakkryddor.
Man gör såhär: kokar en riktigt len och snäll grönsakssoppa. I vårt fall: pumpa-soppa (1,5 kg pumpa, en halvlilter buljong, en halvliter mjölk, lite socker (!) och svartpeppar men inte salt). Morot hade gått lika bra, säkert hade det funkat även med lök. Man mixar soppan len.
Och så gör man en vass kryddblandning till. Vi tog 2 tsk piri-piri, 1 tsk kummin, 2 tsk spiskummin, 2 tsk krossade korianderkorn. Rostade i stekpanna i en minut. Pressade ner tre vitlöksklyftor bland de heta kryddorna, hällde i en tsk salt, hällde på olivolja och rörde om. Tillsatte torkad pepparmynta (färsk hade varit godare men det hade vi inte). 2 tsk ungefär.
Så äter man sin soppa och droppar ner kryddblandningen efter behag. Eftersom soppan inte är salt och är väldigt mild blir den salta kryddblandningen ganska begärlig. Och pepparmyntan svalkar munnen varje gång man andas in... Väldigt gott. Nästa gång gör vi kryddblandningen hetare, använder bladkoriander och droppar kanske lite lime över.
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt - Suntarbetsliv
2 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar