30 januari 2010

PK chokladboll

Samvetsgoda chokladbollar: en vanlig chokladbollsmet med så gott som alla ingredienser ekologiska. Blanda med resterna av annat, korrigera konsistens och smak genom att tillsätta det som saknas tills det blir perfekt, ställ i frysen eller bjud på en gång.
I mitt fall var det en hel plåt lite brända och torra chokladmuffins. Skär bort det som inte är gott, smula ner det goda, jag blötte upp det i en liten skvätt kallt kaffe så det fick rätt konsistens, kör i mixer med chokladbollsingredienserna.
Rulla i sesamfrön eller något annat.
Man kan nog slänga ner en slatt av något starkt om man har sådant att tillgå. Eller kanter från långpannebröd eller en bit sockerkaka som det inte är något fel på förutom att den är liten och ingen vill ha. Nötter om det finns, nougat, en bit chokladkaka eller kanske kanske resterna av jul- eller lördagsgodiset om ingen har slickat/pottat ut det, om det kan förväntas passa i en PK chokladboll och om det inte är oätet för att det är äckligt (mixa inte för slätt, det blir nog godast om man känner igen att det är bitar här och var).
Receptet är inte mitt ursprungligen, det är fritt ur minnet från husmor på kursgården Kronlund utanför Vindeln där vi var på introduktionsdagar när jag började min utbildning förra årtusendet.
Kan bli mycket gott om man blandar i rätt saker i rätt proportioner. Eller äckligt om det blir fel. Ett alternativ till kompostering och biogassopsortering...

1 kommentar:

Elina och co sa...

:) Jag har också gjort chokladbollar idag. Två stycken. Stora. På en fjärdedels recept ur vår kokbok. Fast med kaffe istället för vatten. Och väldigt icke PK. Förutom att det var fiberhavregryn istället för vanliga, men det var nog också det som gjorde att dem inte blev så värst goda...Får väll prova din variant nästa gång. KRAM på dig!