Apropå löjligt nöjd, Jorun, så gjorde jag vansinnigt god mat i lördags. Men svägerska K med familj var på besök och jag är alltid nervös att laga mat till henne för hon är själv amatörkock. Men jag gjorde detta goda recept på lammstek och mmm... det var smaskens.
Fransk lammstek med örter
1,5 kg urbenad lammstek
3 finhackade vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1 tsk torkad rosmarin
3 kvistar färsk timjan
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
steksnöre
2 msk smör
Ugn 150 C
Blanda vitlök, örter och citronskal med hälften av saltet och svartpepparen och fördela blandningen inne i steken där benet suttit. Bind med steksnöre och gnid in resten av salt och peppar.
Bryn steken med smör i stekpanna. Stick i en stektermometer och stoppa in steken i ugnen, på nedersta falsen (jag stekte den på mellersta falsen tror jag) 62 C rosa, 70 C genomstekt. Låt vila under folie i 10-20 minuter innan den skärs i skivor.
Till steken serverade jag ugnstekta rotfrukter från bondens marknad och gräddsås av skyn från lammet. Åh, så gott!
Receptet är taget ur Bonniers kokbok.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det låter fantastiskt gott!
Skicka en kommentar