Har jag berättat att jag går på en vinkurs? Det handlar ganska lite om konsten att lära sig snurra ett glas och säga något världsvant om vinets bouquet, och ganska mycket om att lång- och storsniffa i glaset och försöka bestämma om doften liknar mer gräs eller hallon eller kanske vått ylle. Mycket intressant. Det är synd att det inte finns några motsvarande alkoholfria drycker - vinkunskap kan man nog faktiskt bli helt fångad av. Inte för alkoholen - vill man bara bli berusad finns det väl billigare sätt än fina viner - utan för att det är fascinerande hur olika aspekter påverkar, och man får en känsla av om man bara lär sig lite till* kan man kanske förstå hur allt hänger ihop och på vilket sätt alla variabler påverkar varandra. Druvor, jordmån, geografi, land, klimat, tillverkningsmetoder, kvalitetsgrad, årgång, tillverkare...
*Själv står jag på ruta ett på ett mycket stort rutnät. Om ett par veckor har vi prov, då kanske jag kan avancera till två.
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt - Suntarbetsliv
3 veckor sedan
3 kommentarer:
Har du hört talas om choklad?! Forastero, Trinitario, Creollo... En kollega som är medlem i Chokladakademin, som jag bland annat träffat på två chokladprovningar och på den årliga chokladfestivalen i Stockholm sa "Jag har slutat med karlar och börjat med choklad".
Aj, choklad... Ja jag kan just tänka mig hur lätt det måste vara att bli uppslukad. Framför allt för chokladen.
Namnen du nämnde är olika chokladsorter? Jag vet inget om choklad utom att belgisk choklad äger.
Namnen på chokladen är de tre olika kakaobönorna, Om jag inte minns fel är Forastero den vanliga som ca 80% av världens chokladproduktion består av. De andra är både "finare" och godare. Jag håller på att lära mig själv genom att läsa min fascinerande julklappsbok från Tryggve samtidigt som jag provsmakar de tillhörande chokladsorterna. Jag har hunnit till sida 51 i boken och kaka 3 av 5
Skicka en kommentar