Ikväll har vi varit på surströmmingsfest med makens kollegor, anställda och brukare (personer med psykisk ohälsa). Vi hade trevligt. Jag funderar nu efteråt på annorlundaskapet, vad som är utmärkande, vad som är resultat av medicinering, vad som är medfött, vad som är inlärt... Och på neurologi och samförekomst av svårigheter. Och vad det är i kroppsspråk, hållning och röst som signalerar olika svårigheter.
Och så ser jag på Livsmedelsverkets hemsida att surströmming är säker mat bakteriologiskt, en lång artikel här kan ge er besserwisserpoäng vid lunchbordet. Men att barn och kvinnor i barnafödande ålder inte bör äta strömming oftare än 2-3ggr/år på grund av miljögifter.
Orsaken att jag hamnade hos vännerna Livsmedelsverket var att jag kollade upp de uppdaterade kostråden för gravida. Tjenare vad krångligt det blivit. Nu handlar det inte bara om allt man inte får äta utan dessutom om allt man borde äta. Roligt att se att de förtydligat råden om konkreta problemområden som fiskolja, surströmming, ginseng, sushi, salami och tillagning av ädelost.
Från i morgon ska jag äta mer fisk och fler mellanmål och skölja grönsakerna bättre.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar