Julmatspysslandet började officiellt i går när nioåringen och jag gjorde ischoklad. I kväll ska tolvåringen och jag koka knäck. Sen vet jag inte om det behövs så mycket mer?
Fast det är klart, lite skinka vill man ju gärna ha. Och pojkarna tycker prinskorv och köttbullar behövs. Maken tycker att rödbetssallad är det enda tänkbara tillbehöret medan jag håller på rödkål. Det blir nog både och. Och potatis.
Lite kallskuret är gott förstås, och man ska ju börja med fisken. Senapssill går alltid hem, och Abba har en brännvinssill som finns på Ikea och den är god. Kanske borde man ha en hemgjord variant också, bara för att prova? Lax är ju också gott. Gravad förstås, fast det finns några i familjen som föredrar varmrökt. Någon gräddfilssås med örtsmak tror jag skulle bli bra. Sillsallad är en av mina få nödvändigheter. Ål avstår vi däremot från, å det bestämdaste.
Det kallskurna köttet skulle man kunna hoppa över, men någon god rökt korv, lite parmaskinka och en bit rökt renkött skulle ju ändå pryda sin plats på ena bordshörnet. Den lilla biten ankleverpastej som jag fraktade upp från Luxemburg ska förstås inte få ligga i kylskåpet och förfaras den heller. En bit grov leverpastej skulle vara gott för dem som inte gillar anka. Och visst vore det trevligt med en paté med gelétak i en fin liten keramikform? Lite inlagd gurka och rödbetor och mimosasallad så är det kalla förmodligen komplett.
Risgrynsgröt äter vi till jullunch, om det blir något över skulle vi kunna göra ris à la malta till dessert. Fast först borde vi förstås smaka på de goda ostarna. Lite kex och grönsaker hör förstås till, men jag tänkte prova med de sylter och honungssorter som mina italienska vänner brukar ha. Blir det inte apelsinris skulle man kunna ha julostkaka eller mandelmusslor med sylt och grädde.
Sen blir det nog bra med lite frukt. Och russin och fikon och dadlar och nötter.
Och en liten knäckbit på det.
Och Janssons frestelse, det får vi förstås inte glömma.
Det blir en lättsam matjul i år. Åtminstone är det så jag tänkt mig det hela...
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt - Suntarbetsliv
2 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar