30 juli 2008

Fyra till priset av två


Vi kommer behöva en syskonvagn. Kanske lika bra att slå till med en fyrasitsars på en gång, det är ju så praktiskt att lasta matkassar och annat i vagnen?!

Buy nothing day



Dagen infaller i november (lite olika datum i olika länder men runt 23-24-29). Jag kan tänka mig att avstå från att köpa den här samlingen prydnadsgrisar vilken dag som helst.

Loppisfynd

Sommarens bästa begagnade köp:
Ett skötbord i modell Elfa trådback
En rosenbroderad fotpall att ha på balkongen
Ett jugendbroderat grönt ylletyg att klä något med
En käpphäst
En stadig docksäng i böjträ med blåklockedekor
En nytillverkad badkasse sydd av orangegul sjuttiotalsgardin
Ett foto på Farmor och Farfar med vänner från 1919
Labolina, Pettson, Lotta på Bråkmakargatan och Byggare Bob på VHS

Jesus och tyngdkraft

Dolly Parton var gäst i American Idol, vilken cool tant.
Och vilken cool låt.



Cause I've got
Somethin' lifting me up
Somethin' holding me down
Somethin' to give me wings and
Somethin' to keep my feet on the ground
I've got all I need,
Jesus and gravity

29 juli 2008

Sämsta artikelvinkeln någonsin?

Det är alltid för tidigt att kora världshistoriens sämsta vinkel på en artikel. Men visst är dagens mest genomkorkade vinkling på en nyhet Aftonbladets berätelse om att Rosemarie Fritzl har fått nog - nu vill hon skiljas.
Droppen som fick bägaren att flöda över var tydligen att hennes man höll dottern fången i en källarhåla i 24 år, våldtog henne, och fick sju barn med henne.
"Men nu har hon (Rosemarie Fritzl) fått nog" säger journalisten förnumstigt.

Tja man måste väl dra gränsen någonstans.


Fortsättningen på artikeln står att läsa här.

Sex flyttkartonger

Det står sex flyttkartonger i hallen, mina vänner. De är TOMMA, IHOPVIKTA och ska KASTAS. Om jag någon gång ska flytta igen, så får jag väl köpa nya då.

Intill dem står några gula och vita säckar fulla med bidrag till pappersinsamlingen och till den allmänna sophanteringen. Det är så overkligt och makalöst skönt att rensa sitt hem från allt detta rat.

Så vad har jag kastat?
-- Dåliga samveten, som den jättetjocka kursboken i Modern Standard Arabic - en kurs jag började i början på 1990talet och hoppade av efter tre fyra kurstillfällen. Det stod nog klart redan då att jag aldrig skulle fortsätta just den kursen, ändå tog det i runda slängar 16 år att inse att boken kunde gå samma väg som min ambition...
-- Dåliga teckningar av min egen penna som jag sparat bara för att... tja för att det fanns ännu sämre teckningar som jag redan kastat. Och så vidare.
-- Dåliga kläder, som inte kommer att bli mer attraktiva även om jag går ner fem kilo i vikt, syr i knapparna eller stryker.

Jag har också gått igenom barnets teckningar för att utröna om jag verkligen måste spara varje papper hon någonsin vidrört med en krita eller penna. Hennes urvuxna kläder, för att utröna om allt verkligen har affektionsvärde. Pärmar med Viktiga Papper som är förbluffande oviktiga när man väl bläddrar i dem. Artikelkompendier från distanskursen jag läste när jag bodde i Tyskland.
Und so weiter.

Kvar ligger travar med saker som trots allt är värda att sparas. De fyller inte sex men väl två flyttkartonger. Men eftersom flyttkartonger just nu känns som symbolen för överlagrat tråk så får jag väl komma på någon annan lösning.

28 juli 2008

Mayday, mayday we´re flooding

Hoppsan och förlåt grannarna. Det var inte skitsmart att låta H bada i baljan på balkongen. Nu är hon både snabb och stark och hinner hoppa ur och välta 10 liter på en sekund. Ni var inte hemma när jag plingade på för att säga förlåt. Men ingen har väl något på balkongen som inte tål ett mindre skyfall hoppas jag?

26 juli 2008

Heyday heyday

Sista natten här hemma, med bastu, skolprat, regeldiskussioner och kanske en bunke chips vad det lider. I natt sömn här hemma, i morgon umeövernattning. Måndag kväll hotell i Övik (med äventyrsbad och Starwarsutställning) och tisdag morgon farväl till familjen och avresa för att framåt kvällen besöka uppsalabror. Onsdag kväll vaggas jag av Kielfärjan, torsdag dag eldar jag längst autobahn och torsdag kväll är jag hemma igen.

Och över allt detta strålar en het sol.

Mayday mayday, we are sinking

Den här har ni säkert sett hundra gånger. Men det hindrar inte att den är genialisk.

23 juli 2008

Avdelningen för välbefinnande

Vi har lagat en fräsch middagssallad, gjort ett trevligt sjukbesök hos en bekant på bättringsvägen, ätit glass på torget och lyssnat på ett bra band, handlat mat, gått barärmade en skön kvällspromenad längs älven som ligger skär och blank. H sover och tevattnet kokar. Fjällpackningen är insorterad, tvättiden bokad, jobbansökan skickad. Jag ska få en TV-kväll i egen soffa med efterlängtad man. Järnet och hjärtljuden och blodtrycket och blodsockret och vikten, allt är bra. Alla är hemma och allting är bra.

22 juli 2008

Avdelningen för självskryt

Jag sitter och filar på en jobbansökan. De söker egenskaperna Bra samarbetsförmåga, Stor ansvarskänsla, God initiativförmåga, Lyhördhet, Hög serviceanda. Nu är det så att jag redan har jobbat där i flera år så de känner mig bättre än jag gör själv.
Det vore rart om det här är en beskrivning av mig som kollega och undersåte - eller också är det beskrivningen av egenskaperna de saknar hos mig och hoppas hitta hos någon annan.
Så vad ska jag skriva i min ansökan?

Avdelningen för doft och smak

Smakar dåligt: Keso med linfrösmak (för übernyttigt)
Smakar dåligt: Proviva dryck med melon- och tranbärssmak (dålig idé, dessutom illa genomförd)
Luktar illa: Natusan babyschampoo (som parfymfri parfym, dessutom räcker det för evigt)
Smakar bra: Abbas ekologiska senapssill (inte så gul men god)
Smakar bra: Go Green sojadryck med vaniljsmak (lite som milkshake)
Luktar okej: Jag mår inte längre illa av Palmolive-tvål-lukt.
Ljuvliga andra trimester.

Fysträning och låtsaskompisar

Jag håller på att bli en ny person, fast sakta.

I lördags började jag gå på ett gym, valt med yttersta omsorg bland alla i närområdet.
-- Ett var fruktansvärt dyrt och exklusivt
-- Ett var ganska dyrt, ganska bra, men låg ganska långt hemifrån.
-- Ett var ett tillhåll för muskulösa män som kör nercabbat och använder gymet för att se sig själva i spegeln och ragga brudar. Enligt min sjukgymnast, hur han nu vet det.

Och så slutligen, det gym jag valde. Ingen flärd, inga fria handdukar. Ingen myshörna där man kan dricka proteinsmoothies och bläddra i livsstilsmagasin. Nej, en betonglada på universitetsområdet där allt är basic, förutom att personalen som jobbar där är utbildade sjukgymnaster som gör skräddarsydda träningsprogram på begäran. Bra musiksmak i högtalarna. De flesta som tränar är unga idrottare. Efter att ha tränat med andra lönnfeta skrivbordssittare känns det ganska fräscht att se lite muskler, om inte i spegeln så i maskinen intill...

Roligast av alla är väl mina träningskompisar, men det är här som verklighetsankytningen blir lite svag. Jag trampade elipsmaskin med Mangan (som aldrig fick sluta rulla på sina inlines för att slå rekord mellan treriksröset och smygehuk). Tränade rygg och skuldror med Patrik Larsson, nyss hemkommen från ett nytt uppdrag. Gjorde situps med Kicki Tapper, och stärkte mina biceps med Gotte från A-ekonomi.
För er som ännu inte upptäckt hur trevligt det är med podcasts från Sveriges Radio kan jag bara rekommendera ett besök på sr.se.
Och för mig som ännu inte upptäckt hur trevligt det är att träna med de människor som faktiskt råkar befinna sig i samma rum... Tja, jag har bara hunnit göra två pass än.

17 juli 2008

Ett vykort

Kära bloggvänner,

Vi har rest längst Östersjöns stränder och har sett många länder och hört många vilda tungomål talas. Vi har sett ortodoxa kupoler, hopsamlade stalinstatyer, bärnsten i parti och minut, vita stränder, storkar, knaggliga vägar, polska omkörningar, ex-sovjetiska trådbussar, gamla krokiga gummor och modellvackra flickebarn.

I Skellefteå har vi med hjälp av en utvald utövat exorcism på den myrkoloni som byggt barnkammare i vår bredbandsdosa.

Mer skelleftehändelser: vi har byggt en hylla som inte blev så bra som vi hoppats men som förhoppningsvis fungerar som den ska. Vi har beställt en ny säng åt Jonas och vi har gjort punktvisa ordning-och-reda-insatser som får mig att tänka på själsfränden Sisyfos. I morgon kommer två systrar hit, en med familj och en på egen hand. I övermorgon kommer en svägerska med familj förbifläktande, och på måndag tar vi vägen till Ammarnäs. Trettonåringen lanar hos en kompis och ska spela WOW hela natten.

I stan pågår Trästockfestivalen och om det inte hällregnar i morgon tänker jag vara där hela kvällen. Säkert!, Glesbygdn och Cult of Luna spelar på största scenen.

Om två veckor sitter jag i min lilla lägenhet och försöker samla mig inför den första arbetsdagen. Lång tid kvar!

Mer: jag står som reserv på C-kursen i MKV, hade inte tänkt på att det är första gången de ger den på distans, det är förstås attraktivt för fler än den lilla B-kursen från i våras. Tänk om jag blir ledig i vinter.

För övrigt känner jag ett starkt ointresse för att blogga. Det blir nog annorlunda i augusti.

Sista dagen

Tack och hej efter allt ståhej.

I dag fick jag veta att om man har lämnat in ett intyg på att man är sjuk, och vill börja jobba innan sjukskivningen är slut, måste man först lämna in ett intyg på att man är frisk.
Jag ska inte berätta alla dagens turer, mail och telefonsamtal, läkarbesök och diskussioner.

Sista turen går hem till soffan och där - eller i trädgården, på gymet eller ute i någon av stadens parker - kommer jag att vistas tills jag är officiellt frisk igen.

Så kan det gå. Jag får resa till Spanien en annan gång.

16 juli 2008

Första dagen

Jaha då var man tillbaka.

I dag har jag jobbat och jobbat och jobbat.
Min inbox på jobbet var så överfull - och min dagordning så kompakt - så att jag till sist rensade inboxen enligt den gordiska metoden att lägga alla mail äldre än 2 veckor i en enorm mapp som förvaras lokalt på min dator som jag kallar akutinbox.

Jag har i runda slängar 1400 oöppnade mail där. För att inte tala om alla öppnade mail som jag rimligen borde göra något åt.

Och så har jag bokstaverat mitt namn på längden och tvären. Strömgren är inte så lätt som det kan låta, inte när den andre personen är en fransk journalist som står med mobiltelefonen tryckt mellan örat och axeln i ett gathörn och skriver namnet med en trubbig blyertspenna på baksidan av ett kvitto. Eller nåt sånt.

På fredag väntar den stora resan till Spanien när jag med svettiga händer ska lösa allas problem i 48 timmar och sedan kollapsa på flyget hem...¨

Och i morgon har vi det stora policymötet där min chef ska presentera saker jag och andra kolleger tänkt och gnetat med under flera månaders tid. Och jag får äran att trycka på powerpointpresentationsknappen. Nästa.

SÅ hur går det med knäet? frågar minnesgoda. Jotack, det knallar, säger man väl fyndigt. Nog är det tur för min rehab att jag började först i dag.

15 juli 2008

Tjingeling

Nu har lilla S klivit på sitt plan och är halvvägs till Arlanda.
- hoppas jag -
Som hönsmamma vet man aldrig riktigt säkert om allt går väl.

Ett mycket lyckligt sammanträffande var att jag hade en kollega hemma på middag för någon vecka sedan. Hon hade med sig sina barn, och deras svenska kompis. Och den kompisen, hör och häpna, skulle flyga ensam till Sverige samma dag som S. Och samma flyg.

Kollegan släppte av oss på flygplatsens kiss-and-drive hörn (man får stanna exakt så lång tid det tar att lyfta ut resväskorna och utbyta avskedspussar, men inte en sekund längre...). Jag följde töserna till incheckningen, och vinkade av dem när de visade sina boardingkort. De var coola och kompetenta som bara 13-åringar kan vara.

Jag såg dem försvinna in genom dörrarna med den där blandade känslan av stolthet och överblivna skyddsinstinkter som man inte riktigt vet vad man ska göra av. Är-ni-säkra-på-att-allt-kommer-att-gå-bra-flickor? Ni-håller-väl-ett-öga-på-klockan?

Nå, sedan tog jag bussen hem och gick tillsammans med en god vän och tittade på en lägenhet vid Wolubilis (den nya vita teatern i vårt kvarter). För henne inte för mig.

14 juli 2008

Semesterdag aderton till tjugofem

... på vilka lilla A hade feber och feber och feber. Idag besökte vi barnavdelningen och det visade sig att hon har oförklarlig feber... Eller hade, för efter besöket har hon inte haft feber.

Vi har också bott vidare i husvagn, vandrat på fjäll, badat i Husbonliden, ätit pinnbröd i tjulträsksnålblåst. Jag har kört bil med husvagn och backat.

Nu är det uppackning och återställelse till det normala, men det är segt och går trögt. Men imorgon går allt säkert bättre. A har ett favorit uttryck just nu: vill inte... och oftast använder hon det när jag ska förflytta henne från min famn någon annanstans. Det är både härligt och väldigt irriterande, det finns ju hela tiden saker jag måste göra som är svåra att klara med ett barn i famn. Och det är också jobbigt att göra henne besviken och låta henne vara ledsen.

Oscar Wilde powerpoint

Vansinnigt gullig sida - read at work.
Läs till exempel den lycklige prinsen av Oscar Wilde som powerpoint.

12 juli 2008

Osmakligt

Det finns en kille som heter Zach Weiner, och hans grej är att publicera en skämtteckning om dagen.
De är väl inte alltid hundra roliga, och sällan hundra smakfulla.
Men den här fick i alla fall mig att fnissa till.
clipped from www.smbc-comics.com
 blog it

11 juli 2008

Moment 22

Fick just meddelande från VHS

-- Du har fått ett antagningsbesked på dina sidor på studera.nu
-- Eftersom du har anmält dig via internet så kommer du inte att få något antagningsbesked per post.
-- Du måste svara senast 28 juli
-- Du måste vara registrerad användare för att kunna se ditt antagningsbesked och bekräfta din anmälan.
-- Du måste vara folkbokförd i Sverige för att vara registrerad användare.

Så... tja jag få väl fundera ut något sätt att krångla mig igenom det här.

09 juli 2008

Strategi

Vi håller på att jobba med att utarbeta en strategi för en sak på jobbet (jo ett litet oskyldigt besök på jobbet leder lätt till timmar framför datorn...).

Om jag nu försöker abstrahera vad jag håller på att fundera på, tills det är så blodfattigt att inte ens mina kolleger skulle känna igen vad jag pratar om... Så är utgångspunkten att
-- vi håller på att genomföra en strategi som vi är grundligt trötta på att jobba efter och gärna vill riva upp.
-- det inom just det här området finns ett språkbruk som är kraftigt allergiframkallande redan hos oss som sysslar med frågan, och som vi vet sänder rysningar nerför ryggraden hos den som ska bestämma i frågan
-- och att det finns ett helt orelaterat oskick som en annan person på Myndigheten försöker dra in oss i. Som är lite tveksamt från ett strategiskt perspektiv men framför allt är fruktansvärt resursslukande rent praktiskt.

Det jag sitter och försöker skriva är en liten text där jag genom att att använda en rejäl nypa av det vederstyggliga språkbruket ska framkalla en allergisk reaktion hos beslutsfattaren, vilket ska få honom att greppa en fet tuschpenna och göra ett stort kryss över såväl den trista strategi vi är trötta på, som oskicket vi vill göra oss av med. När jag läste retorik i Umeå visste jag inte att det var det här jag skulle ha det till.

08 juli 2008

Nu vet vi

H ska bli storasyster i början av december. Vi var på ultraljudsundersökning idag. Allt är bra.

I regnet

Lilla S ligger ute och sover i tältet på gräsmattan tillsammans med sin kompis S.
I går kväll bar de ut alla lösa täcken och kuddar de kunde hitta, plus givetvis sovsäckar för att ha något att sova i... Sedan började det störtregna. Så där alldeles på gränsen till att en mamma måste vackla upp, svepa sig i närmsta presenning och gå ut och fiska in barnen. Fast jag bestämde mig för att avvakta en stund ohc sedan måste jag ha somnat.

I dag ska jag in på jobbet och gå på ett möte. Det är inte alldeles i enlighet med reglerna att bryta sin sjukskrivning på detta flagranta sätt, men jag vill ju så gärna framstå som oersättlig... Jag återgår i tjänst nästa vecka och firar det med att åka på tjänsteresa till Spanien.

I övrigt allt väl. Jag har äntligen börjat ta itu med dotterns Norrlandsresa i slutet av månaden, men etapp 2, Umeå, får jag väl diskutera via e-mail.

Här nedan klistrar jag in en japansk etikett-video. Den är roligt på ett väldigt torrt sätt. Första gången jag stöter på japansk humor (om man inte räknar pokemon som humor).

07 juli 2008

om att tro och inte

... och dagens sommarvärd i P1 är författare till boken Kristendom för ateister. Växte upp i Pingströrelsen och försökte bli ateist men blev präst i stället.
– Jag ska berätta om min resa från uträknad präst med alkoholproblem till att leda en omfattande verksamhet i en kyrka på Södermalm i Stockholm som berör och når människor som normalt inte söker sig till kyrkan, säger Olle Carlsson.
(Jag ska lyssna på webben nu, på spellistan finns bl a Redemption Song med Bob Marley och den är ju bra. Och så flera Dylanlåtar, jag tränar lågintensivt på att uppskatta honom.)
En positiv förändring med Lapplandsveckan i Husbondliden är att varje kvällsmöte inleddes med en Livsberättelse, där journalisten Berno Jonsson intervjuade en mer eller mindre vanlig kristen om just dennes pilgrimsvandring hittills. Mamman vars tonårsson dog i cancer, kvinnan vars man efter fyrtio år fortfarande inte delar hennes tro... Och så vidare.
(Fler positiva förändringar är att de långa långa "reklaminslagen" från diverse biståndsorganisationer nästan är borta nu, de som tog upp halva mötestiderna. Istället finns ett stort informationstält där man kan låta sig informeras frivilligt. Och så är det bra att det finns tvål på toaletterna nu. Och att man kan webb-boka husvagnsplats. Och det särskilda kolt-ålder-tältet med småbarnsanpassade andakter, varm isolering på golvet och sandlådor. Mest märkligt är kanske att det spelas lovsång på toaletterna: "Vi har kommit hiiit för att tillbeee" - eller för att vi är kissnödiga?!)

Semesterdag elva till sjutton...

... börjar slappna av och tappa räkningen på semesterdagarna.

Även vi har varit på Lappis och som Signe beskrev nådde epedemin vår husvagn, men U blev ensam om att vara sjuk, beror det på att vi andra undvek herrtoaletterna?

Även för mig var Lappis bra. Till mig talade diskussionen om vad man gör med sin tro om man är uppväxt i en kristen familj, hur går man från den punkten? Frank Ådahl berättade om sitt liv i musikbranschen och hur han först måste bli helt kall för att sedan kunna bli en varm kristen. På radion i P1 Människor och tro berättade Magnus Betnér om sin väg från kristen till ateist.

Nu är vi i Adak, återkommer!

06 juli 2008

Psalmer

Veckans skivtips: Psalmer med Irma Schultz Keller och Lasse Englund. Speciellt gillar jag Lasse Lucidor-texten på näst näst sista låten, psalm 620. Sextonhundratals-visdom om människans uselhet och Guds nåd. Provlyssna här.

I nittonde veckan - mellanlandning

Mellanlandning i kustlandet efter tio tältnätter i Lappland (och lite stugor mellan varven, tre veckor hemifrån). Det är ljuvligt att se dotterns förtjusning över att vara hemma. Hon hittar strumplådan och vill ha på sig alla strumpor. Hon vill skjutsa Duplo-bitarna på alla bilar och dragleksaker. Hon vill bada och sitta på pottan och i barnstolen. Hon vill läsa alla böcker och vi vill läsa all post.
Lapplandsveckan tog en otippad vändning när en magsjukeepidemi hotade att sprida sig bland husvagnar och tält. Från talarstolen predikades God Handhygien och avhållsamhet från handhälsningar (kramas hellre). En av toaletterna avskildes för leprakolonin ( de smittade) och från ett släkten närstående förtält hördes U ropa "spetälsk, spetälsk".
Det var skönt att odla anden en vecka. I packningens litteraturlista finns:
Lena Bergström: Att ge plats för en annan (relevant om andlighet och föräldraskap)
Dag Hammarskjöld: Vägmärken (för hög densitet för att simultanläsa utomhus)
Bob Hansson: Gunnar (smårolig om självhat, livskris och cement)
Martin Lönnebo: Frälsarkransen (synd att armbandet är så fult)
Mikael Niemi: Mannen som dog som en lax (meänkieli, identitet, detektivarbete, lite hångel)

"Att aldrig låta framgången dölja sin tomhet, insatsen sin intighet, arbetslivet sin ödslighet, och så att bevara sporren att nå vidare – den smärta i själen som driver oss själva. Se dig inte om. Och dröm ej om framtiden: den skall ej återskänka dig det förgångna eller tillfredsställa andra lyckodrömmar. Din plikt och din belöning – ditt öde – är här och nu." (Dag Hammarskjöld)

05 juli 2008

Avhopp

Patric G hoppar av ordförandeposten i Barn- och ungdomsnämnden i Sorsele. Vice ordförande Kjellan Grundström hoppade av någon dag senare. Anledning: enorma besparingskrav.

Som statsvetare och dessutom bosatt i en helt annan del av världen kan jag tycka att det är "intressant" att tänka på Sorseles kommunalpolitik. Det krävs om jag minns rätt att i storleksordningen var 60:e människa med rösträtt är beredd att sitta i kommunfullmäktige. Jag undrar hur många valkretsar i Sverige där det matematiskt krävs ett så utbrett engagemang för politiska frågor - och hur länge de politiskt aktiva ska orka sträva vidare i den häftiga motströmmen...

Som gammal sorselebo kan jag bara tycka att det är fruktansvärt sorgligt att följa avvecklingen.

Lördagsblues

Plötsligt sitter jag där och har riktigt tråkigt.
Konstig, ovan känsla.

Man skulle kunna ta itu med olika saker. Stryka och hänga upp gardiner, till exempel. Vika och stoppa undan vinterkläder. Gå ut i regnet och kolla om det är roligare att bli blöt i dag än senaste gången det ösregnade. Ringa någon. Rycka upp sig.

Men det vet jag inte om jag har lust att göra, heller.

Soundtrack: The dark side of the moon, Pink Floyd.

01 juli 2008

Skofråga 2

Två ytterligare kandidater:

Gamla hederliga jordskor har återuppstått i all sin foträta glans. Det finns mer glansiga än den här modellen - men den tyckte jag var ganska jeanstrevlig.

Eller om man ska träna upp alla små muskler i sina ben och inte har något emot att göra det på ett otraditionellt sätt: Tonewalker.

Skorna finns till salu på nätbutiken Love those shoes, där Jorun skulle kunna hitta riktigt läskiga strandtofflor för sina tår som inte gillar att skiljas åt.